dissabte, 20 de juliol del 2013

Heu estudiat per sobre de les vostres possibilitats

La setmana passada el Govern va anunciar una pujada de les taxes per accedir a la UIB: els joves d'aquestes illes hauran de pagar entre 120 i 230€ més per matrícula. Així, estudiar pot costar des dels 6.000€ anuals d'Infermeria als 3.600€ de Filologia.

La portaveu del Govern, na Núria Riera, va assegurar que la pujada ("actualització de preus", en neollengua pepera) està justificada perquè l'any passat els preus no es varen incrementar. Primer de tot, na Riera és una mentidera o és una inepta: el 2012 les taxes universitàries a les Illes Balears es varen incrementar en un 9,1%.

Però encara que l'any passat haguessin estat congelades, això justificaria la pujada d'enguany? El Govern no s'entera de com ho estan passant les famílies a les Balears?

Els ingressos mitjans per família a les Illes Balears el 2011 varen ser de 25.800€, i estan en constant davallada, especialment en l'hosteleria, l'administració, el comerç i les immobiliàries. Tot un retrat del cosmos laboral balear. Guanyam manco i hem de pagar més pels serveis públics bàsics, com és l'educació. 

A la pujada de preus li hem de sumar la reducció de beques i la impossibilitat que els joves tenim per a pagar-nos la matrícula treballant: el primer trismestre de 2013 l'atur juvenil era del 60,97% entre els joves de 16 a 24. A més, el Pla Bolonya dificulta ad infinitum compaginar feina i estudis.

Si l'educació ha de ser igual per a tothom, ha de ser gratuïta; sinó, les classes populars hi veuran dificultat o impedit l'accès. Què no hi ha doblers? Pel que volen sí n'hi ha. I jo, què voleu que vos digui, preferesc trenta metges que un tanc o un avió d'atac. Per a més dades, consultar el pressupost de Defensa. Preparau els kleenex.