dimecres, 19 de juliol del 2017

El lloguer turístic

Sóc conscient que és un tema que aixeca passions i mou interessos, molts d'ells tan legítims com contraposats. Mai no he amagat la meva postura personal: crec que el lloguer turístic desvirtua la funció social que tenen i han de tenir els habitatges, i ha ajudat a un encariment i turistificació d'alguns barris i pobles que impossibilita que la gent jove i treballadora hi segueixi vivint. Per tant, no en som partidari. Tanmateix, reconec que té elements positius, com són una certa "democratització" i deslocalització dels beneficis generats pel turisme, que ha arribat a classes socials i a pobles que fins ara no els havien conegut. A més, estam davant un fenomen global que difícilment s'erradicarà. Per això, accept que la regulació que planteja la Llei promoguda per en Biel Barceló i aprovada ahir pel Parlament és un element molt positiu i molt potent. Negar-ho em sembla tan absurd com dir que no existeix cap problema o que tots es solucionaran amb l'entrada en vigor del text.
Quins són les principals innovacions de la Llei, a parer meu?
1.- Inclou un sostre real de places, per primera vegada. La seva existència és imprescindible si volem regular la principal activitat econòmica del país; fins ara, hi havia tantes excepcions (els habitatges de lloguer turístic, els hotels de 4 i 5 estrelles, els agroturismes, els hotels d'interior, els hotels de ciutat...) que de fet no hi havia cap límit vertader. Ara s'ha acabat amb la barra lliure i amb la possibilitat de creixement infinit: ja sabem quin màxim marca la llei (les existents més la borsa de places de cada illa), i si volem podem discutir si és massa alt o massa baix. 

2.- Ens duu cap un decreixement: totes les places que des de 1999 computaven com excepcions, en donar-se de baixa (sigui pel motiu que sigui) s'extingiran, no tornaran a la borsa de places. Es calcula que a Mallorca 100.000 places podrien estar en aquesta situació. Això suposa plantejar la desaparició, a llarg termini, d'un 20% de les places legals de tot el país. 

He de reconèixer que per a la resta m'hagués agradat anar a un 2x1, però això segurament s'haurà de plantejar quan aquesta modificació estigui consolidada.

3.- Es donen eines per a actuar contra l'oferta turística il·legal, tant per a investigar com per a sancionar. Les lleis que no preveuen mecanismes que en permetin l'aplicació i en castiguin la vulneració són poc més que paper banyat.

4.- Clarifica conceptes: es considera que qualsevol estada inferior a un mes és turística si no es prova el contrari.

5.- Pel que fa al lloguer turístic, es clarifiquen els requisits per evitar lloguer a espais indignes o il·legals, a més de garantir que les plataformes no publiquin oferta il·legal. També s'introdueixen noves perspectives, com són a) la impossibilitat de fer lloguer turístic en rústic, per evitar-ne la urbanització; b) la necessitat del permís de la comunitat de propietaris, per afavorir la convivència; c) la impossibilitat de llogar més de tres habitatges per propietari, per evitar l'especulació; d) la possibilitat de llogar la teva residència habitual durant 2 mesos, per afavorir l'economia col·laborativa... 

6.- S'estableix un any de moratòria de noves places de lloguer turístic per a què els consells i l'Ajuntament de Palma zonifiquin on i en quines tipologies està permès o no està permès el lloguer turístic. Per tant, permet adaptar la llei a cada realitat.

Per tant, crec sincerament que aquesta llei era necessària i bona. Si és suficient ens ho dirà el temps i també l'evolució dels fluxos i el mercat turístic, elements que llastimosament els ciutadans i ciutadanes de Mallorca no podem controlar perquè el nostre Govern no controla els nostres aeroports i ports.

SOBRE EL TEMA DELS PLURIFAMILIARS

Ahir al debat Parlamentari Podem va fer un dels majors ridículs parlamentaris que record. Els podemites (sobretot els eivissencs) volien incloure una esmena per declarar Palma i Eivissa "zones d'emergència habitacional", dient que ja es definiria què és emergència habitacional en una altra llei perquè havien estat incapaços de fer-ho... Evidentment, això  -que era pur postureo, perquè la Llei permet que el Consell d'Eivissa i l'Ajuntament de Palma prohibeixin el lloguer vacacional si ho volen- no es podia aprovar per cutre, i com a repressàlia varen votar amb el PP, C's i els tres diputats trànsfugues contra l'article que permetia el lloguer turístic a plurifamiliars, recuperant el redactat de la Llei Delgado. El problema és que abans havien derogat la llei que prohibia el lloguer turístic a plurifamiliars, de forma que ara mateix tenim una llei que ni ho prohibeix ni ho permet, però sí ho regula a altres articles. El resultat pot ser que ara mateix estigui plenament liberalitzat i l'administració no hi pugui intervenir, almanco fins que la Conselleria trobi una altra solució. Un desgavell causat per la irresponsabilitat de Podem, que ahir encara celebraven la feta. No era això, companys, no era això...