divendres, 26 de setembre del 2008

Per un batec de l'ànsia amb què ton cor expira...


Dedicat a n'en Joan Pol, que me va descobrir en Fonollosa.

Miro a mi alrededor. De la penumbra
surgen enamorados que se besan.
Otros siguen el film atentamente.

¿Será, quizá, el amor lo que han logrado?
¿O sólo una muchacha a quien besar
como las que yo llevo algunas veces?

Seguro que hay amor. Como el del cine,
como aquel que palpita entre los libros
o el que uno se imagina estando a solas.

Mas yo no tuve suerte. O persistencia.
No sé de un gran amor. Sí de pequeños.
Únicamente rozo muestras nimias.

Breves, menudos cielos para el tacto,
los sentidos. Tristeza que da al alma
diminuto dolor. Amor pequeño.

Sólo un amor minúsculo y no obstante
me creo tan capaz de un amor grande,
de ese amor que aparece en libros, cine...

José María Fonollosa, La destrucción de la mañana.



Sovint me sent com ses dones d'aigua de ses coves d'Artà, que, veient com mor na Nuredduna, li diuen a cau d'orella:

Per un batec de l'ànsia amb què ton cor expira
daríem les centúries de calma que tenim.

Miquel Costa i Llobera, La deixa del geni grec

dissabte, 20 de setembre del 2008

Quo usque tandem abutere, Antich, patientia nostra?


Antich quiere tener hecho el segundo cinturón antes que Son Espases.
El president balear afirmó en su reunión con el PP que Armengol va a ejecutar el proyecto "cambiándole el nombre".
Diario de Mallorca, 14 de setembre de 2008

Primer va ser l'hospital de Son Espases i ara serà el segon cinturó; si bé una infraestructura ja feia més o manco inevitable l'altra, no deixa de sorprendre-mos com un govern pot traicionar reiteradament els votants dels partits que el sustenten.

El PSOE balear va apuntar-se a totes les lluites que la societat va organitzar contra la política depredadora del Govern Matas II, cercant-hi una bona pesquera de vots. Antichs, Armengols i companyia varen donar suport obert a plataformes com Salvem la Real o No al Segon Cinturó, i de fet varen aconseguir que molta gent es cregués que tenien un model alternatiu.



Les eleccions de 2007 i UM varen truncar no només les expectatives d'en Matas i els seus, sinó que varen agafar per sorpresa una esquerra amb noves possibilitats de governar: el Bloc per Mallorca era una fórmula nova formada per uns partits (PSM, EU-eV i ERC) en crisi i recessió, i havia obtingut uns resultats francament dolents; en el PSIB-PSOE, després de la derrota de 2003, s'havien afilat les espases i n'Antich havia hagut de fugir a un escó de platea a Madrid. L'expresident creia tan poc en les seves possibilitats de tornar al Consolat de Mar que ni tan sols va dimitir de diputat (pensar què li podien fer els membres de la rebel i dissolta agrupació de Palma si tornava després d'una altra derrota li devia fer una porada!); com que no creien guanyar, almanco tractarien d'augmentar els escons: per la dreta l'assentadíssim PP i l'exèrcit d'estòmacs agraïts d'UM els ho impedia, així que només podien ocupar l'espai de l'esquerra alternativa... tanmateix no haurien de complir amb les promeses fetes!

I ens diran que en el punt en què es trobava Son Espases ja no es podia tornar enrere, i que un cop fet Son Espases el segon cinturó està justificat. I per ventura des d'un punt de vista gestorístic del poder és així, però si ho miram des de l'òptica democràtica la cosa és més clara: és injustificable que un partit prometi una cosa i després faci la contrària. El poder és del poble, i ell decideix en base a les propostes que fan els polítics; així els programes esdevenen (o haurien d'esdevenir) autèntics contractes vinculants entre el poble sobirà i els seus representants i governants (l'executiu, com tots els poders de l'estat, emanen del poble).

Com a ciutadà d'esquerres i activista polític em trob en un moment difícil: val tot per treure del poder un govern corrupte i destructor de Mallorca? el poble ha d'escollir forçosament entre un govern terrible i un que li prengui el pèl? quin sentit té votar si realment no decidim? com ens pot prendre tant per beneits el President, creient que digerirem millor un segon cinturó "canviant-li el nom"? què ha de fer l'altra opció d'esquerres (Bloc) davant tot això?

N'Antich ha de tenir clara una cosa: els constructors de Son Espases no el votaran; i possiblement molts ciutadans desenganats deixaran de fer-ho.

Podeu veure què en pensa el Diario de Mallorca, un diari no precisament anti-PSOE:

Los ´fontaneros´ del Consell llevan meses afanándose en diseñar un plan de maquillaje con el que pretenden disimular el pproyecto de segundo cinturón de Palma. Me los imagino quitando un carril por aquí, metiendo una curva por allá, colocando una rotondita... El resultado final se nos intentará vender como una avenida periurbana, "lejos de la megalomanía del PP", y tal y cual. Los del PSOE primero nos dijeron que no habría hospital en Son Espases; después, que nada de segundos cinturones. Pero es que ambas obras son imprescindibles. Si "gobernar con UM es muy difícil", hacer falsas promesas desde la oposición, sólo para ganar votos, es inaceptable.

dimarts, 16 de setembre del 2008

Et tu partiras...




Perdona, ets de Mallorca? Saps d'una beca des Govern Balear?

Avui estic cercant sa millor manera de dir-te adéu...

... i tanmateix sé que qualsevol intent serà inútil. Com dir adéu a tot? Com dir adéu a ses nits en vetlla; a s'estudiar i a n'es no estudiar; a n'es pitills i ses coca-colitas; a ses baralles i ses converses d'hores; a n'es "treball"; a ses besades robades i a n'es cops regalats; a artà, deià, consell de cent, diputació i valència; a n'es dormir plegats; a n'es menjar com a locos; a n'es planificar règims com a locos; a n'es plorar; a n'es riure; a n'es riure; a n'es riure; a n'es cantar equivocant-me i a n'es teu riure; a s'educar i a s'avaciar; a n'es "cuqui" i sa "cuqui"; a n'es viure junts; a n'es parèixer un matrimoni... a s'estimar-mos com una mala cosa?

I és que un adéu mai podria anar bé, perquè jo me'n vaig en tu i tu quedes en jo. Quan pens en tu només me surt... holita!

dissabte, 6 de setembre del 2008

El vent se'ls va endur...

dijous, 4 de setembre del 2008

Per la continuïtat del Festival de Música de Bunyola


El PP no atura de demostrar el seu despreci per la cultura; a Deià esteim avesats a què en passin, però pitjor estan a Bunyola on el govern municipal (PP-AVI) actua amb males intencions:

Des de fa 24 anys se celebrava en aquest poble de la Serra de Tramuntana el Festival de Música de Bunyola, que sota la batuta del director Bartomeu Quetgles havia esdevengut una cita cabdal en el pobre panorama cultural mallorquí: hi han passat grans figures de la música com Jordi Savall, Ramon Coll, Joan Moll, Pamela Thorby, el Brodsky Quartet, Emma Kirby, Hopkinson Smith, o l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, per citar només alguns exemples. Igualment, el Festival mai ha girat l’esquena al poble al qual es deu, deixant sempre un espai de la seva programació als joves músics bunyolins, bé fos com a estudiants o com a joves professionals.

Però ara des de la regidoria de cultura de Bunyola es vol canviar el format i la direcció del Festival, despreciant el prestigi aconseguit i la feina desinteressada d'en Bartomeu Quetgles.

Un amic bunyolí me va demanar el meu suport per la defensa del Festival i l'hi don sense dubtar-ho, a la vegada que vos convid a signar el seu manifest.

El podeu trobar aquí.

dilluns, 1 de setembre del 2008

Excusatio non petita, accusatio manifesta



Sincerament m'és igual si s'infla a cocaïna o es colga amb na Maria de la Pau Janer. Però la responsabilitat política de presidir un govern que va saquejar literalment les arques públiques de les Illes Balears no s'assumeix en una entrevista a El (in)Mundo. I això per no parlar d'un més que possible enriquiment personal a base de malversacions i tràfic d'influències, del planejament d'un frau electoral -MaPau-, d'un cas d'espiament de l'oposició -Bitel I-, del...

Fer tot això, rentar-se les mans i fugir d'un país del que n'has maltractat el medi ambient, la cultura, l'economia... Quina manca de dignitat!