dimarts, 3 de maig del 2011

Pau vs Electoralisme


 Si heu seguit aquest blog, sabeu que sóc completament intransigent amb la violència, sigui quina sigui la seva naturalesa, i que defens que cap pàtria (ni la meva, ni la teva, ni la seva) mereix el sacrifici d'una sola vida. Per això he criticat el terrorisme automessiànic d'ETA, els excessos policials a Euskadi i la Llei de Partits (que empenyia cap a vies no democràtiques a gran part de la població basca). He intentat seguir en els meus raonaments la màxima de Gandhi "no hi ha camins per a la Pau, la Pau és el camí".

Tanmateix, darrerament he viscut amb esperança els processos abertzales que apostaven més tímidament d'allò que jo desitjaria, però apostaven al cap i a la fi) per una solució exclusivament política al conflicte basc, amb rebuig a la violència inclòs. Fou el cas de Sortu i és el cas de Bildu. Els dos casos han estat avortats i il·legalitzats per la judictura espanyola, amb el suport del govern central, basant-se en la citada i antidemocràtica Llei de Partits.

Crec que ha estat un error tàctic, motivat per la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques. La dreta sempre ha tengut el mateix PPosicionament: il·legalitzem-los a tots (i qüestionar aquest plantejament és ser proterrorista!!). Amb aquest crit aconsegueix aixecar les seves ordes més cavernàries, atiades per l'odi antibasc i anticatalà (i demés antis). El PSOE, d'ençà que Zapatero n'està al capdavant, ha sucumbit a la tàctica del PP, amb excepció de les conversacions que mantingué amb ETA -i que aquesta traí vilment, s'ha de reconèixer-, atemorit per una possible pèrdua de vots entre els seus sectors més espanyolistes i intransigents.

Quin és el missatge que es dóna amb la il·legalització (per mi il·legal, tot sigui dit) de Bildu? Idò que de res serveix rebutjar el terrorisme, que cap resposta obtindran les passes que els sectors anteriorment probatasuns puguin donar cap a la pau. Per al PP i el PSOE resten estigmatitzats per a sempre. Si proetarra has viscut, proetarra moriràs, no hi ha redempció possible. Si considerau que és un bon missatge i que serveix que atènyer la pau, deixau de lletgir, perquè un servidor tem que aquesta gent es radicalitzi, i que expulsada de la democràcia, optin per actituds antidemocràtiques. Per ventura populars i socialistes obtindran uns millors resultats de l'Ebre per avall, però enquistaran un problema que per ventura s'hagués pogut solucionar.

I encara és més estrambòtica la situació dels militants d'EA i Alternatiba. També han estat il·legalitzats per anar dins Bildu, ells que fa no massa anys eren amenaçats per ETA. Estrambòtic i injut.

PP, PSOE, govern central i tribunals s'han equivocat. La seva decissió ens allunya de la pau. J'accuse.

PS: Mentre s'escrivia aquest post, José Bono, president del Congrés, ha prohibit una roda de premsa convocada pels diputats i senadors d'ERC, ICV i PSM en suport de Bildu. Quin tarannà més democràtic, bon Jesús!