dijous, 26 de juny del 2008

65 hores? Ni parlar-ne!

La Unió Europea s'està cobrint de glòria, darrerament. No els ha bastat aprovar una directiva sobre immigració clarament simplista, repressiva i xenòfoba, que només tracta de frenar l'immigrant ("Directiva del retorn", en diuen) enlloc d'atacar valentament l'arrel del problema; ara els ministres de Treball dels països membres han aprovat una directiva en què es vol elevar fins a 60 hores setmanals (65 en les feines amb guàrdies) la jornada màxima laboral. Actualment, a Europa, la jornada laboral màxima és de 48 hores setmanals (un límit aprovat per l'Organització Internacional del Treball el 1917).

La proposta de la Comissió elimina, de facto, el dret al descans en les jornades laborals continuades, atenta contra la seguretat i la salut a la feina i dificulta la conciliació de la vida laboral i personal. A més, per una òbvia regla de tres, elevarà enormement l'atur, això sí, augmentant els guanys dels empresaris!

Però no només això! Els neoliberals que comanden per Brussel·les també volen que aquesta pujada de les hores de treball sigui negociada "lliure" i individualment per cada persona amb l'empresa. Com si hi pogués haver llibertat! Els empresaris diran "o 60 hores o al carrer, que gent més necessitada ja ho acceptarà!" I qui no passarà per l'aro en tal cas? Aquesta directiva aspira, sense cap mena de dubte, a carregar-se la capacitat de negociació col·lectiva, que tanta lluita va costar aconseguir, i estatunitzar l'àmbit laboral europeu.

Aquesta deriva antisocial ha sigut possible pel canvi de color dels Governs de França i Italia; però hem de tenir clar que també hi han ajudat la feblesa dels governs socialdemòcrates com l'espanyol.

La directiva suposa un retrocés d'un segle en els drets laborals i vol trencar la tendència històrica de millora de les condicions de vida dels treballadors i treballadores.

Però encara necessita ser ratificada pel Parlament Europeu, i és aquí on podem exercir la nostra pressió. Per això vos convid a fer arribar una carta als eurodiputats espanyols demanant-los que votin en contra d'aquesta directiva.

Com que sóc un currele, vos pos aquí les direccions electròniques de tots ells, per a que només hagueu de "copiar i enganxar":

ines.ayalasender@europarl.europa.eu; luis.yanez-barnuevogarcia@europarl.europa.eu; pilar.ayuso@europarl.europa.eu; maria.badiaicutchet-assistant@europarl.europa.eu; carlos.carnerogonzalez@europarl.europa.eu; pilar.delcastillo@europarl.europa.eu; alejandro.cercas@europarl.europa.eu; barbara.duhrkop@europarl.europa.eu; vicentemiguel.garcesramon@europarl.europa.eu; luis.degrandespascual@europarl.europa.eu; marti.grauisegu@europarl.europa.eu; ignasi.guardans@europarl.europa.eu; cristina.gutierrez-cortines@europarl.europa.eu; david.hammersteinmintz@europarl.europa.eu; esther.herranzgarcia@europarl.europa.eu; carlos.iturgaizangulo@europarl.europa.eu; antonio.lopezisturiz@europarl.europa.eu; florencio.luqueaguilar@europarl.europa.eu; miguelangel.martinez@europarl.europa.eu; antonio.masiphidalgo@europarl.europa.eu; jaime.mayororeja@europarl.europa.eu; manuel.medinaortega@europarl.europa.eu; inigo.mendezdevigo@europarl.europa.eu; willy.meyerpleite@europarl.europa.eu; rosa.miguelezramos@europarl.europa.eu; javier.morenosanchez@europarl.europa.eu; juanandres.naranjoescobar@europarl.europa.eu; robiols@psc.es; josu.ortuondolarrea@europarl.europa.eu; francisca.pleguezuelosaguilar@europarl.europa.eu; teresa.rieramadurell@europarl.europa.eu; raul.romeva@europarl.europa.eu; joseignacio.salafranca@europarl.europa.eu; maria.sornosamartinez@europarl.europa.eu; daniel.varelasuanzes-carpegna@europarl.europa.eu; alejo.vidal-quadras@europarl.europa.eu


(Acab de descobrir que un alt percentatge d'eurodiputats no tenen mail! Però què és això????)

Per als més peresosos, si vos fa mandra escriure es mail vos adjunt el que jo enviaré:

Benvolguda diputada, benvolgut diputat,

he conegut que s'ha de votar a l'Europarlament una directiva que pretén elevar a 60 hores setmanals (65 hores en alguns casos) la jornada màxima laboral -deixant enrere les 48 hores actuals que tanta luita varen costar-.

La proposta de la Comissió elimina, de facto, el dret al descans en les jornades laborals continuades, atenta contra la seguretat i la salut a la feina i dificulta la conciliació de la vida laboral i personal. A més, per una òbvia regla de tres, elevarà enormement l'atur, això sí, augmentant els guanys dels empresaris!

A més, els promotors de la directiva defensen que cada persona pugui tenir la "llibertat" de negociar individualment amb l'empresa la durada de la seva jornada de treball. Aquesta llibertat és una falàcia, ja que suposarà un pas enorme cap a individualització de les relacions laborals i la conseqüent pèrdua de capacitat de negociació col•lectiva en què la llibertat només existirà per a l'empresari, que gaudirà d'una situació privilegiada (comparable, mutatis mutandis, a la que tenien en l'època de la Revolució Industrial, d'infaust record per als treballadors). Podrà negar-se un treballador amb un precari contracte temporal a augmentar les hores de treball setmanal? Podran els treballadors d'una empresa negar-se a augmentar la seva jornada laboral si alguns companys ja ho han acceptat individualment? No és més que possible que es disparin els casos de mobbing contra els treballadors que no acceptin l'augment d'hores a la setmana? Perdre la negociació col•lectiva en l’àmbit laboral és perdre la capacitat de negociar d'igual a igual, i sense igualtat no hi ha llibertat.

Com a ciutadà europeu deman que no només votin en contra d'aquesta directiva, sinó que segueixin treballant per l'Europa dels progressos socials, que en aquest àmbit significa la lluita per la jornada laboral de 35 hores setmanals.

Tot esperant la seva resposta, els salud atentament,

Nom i llinatges
DNI
Lloc de residència

PS: Com que no tots els eurodiputats tenen correu electrònic, agrairia molt que fessin arribar el meu escrit a tots els membres del seu grup parlamentari.


Com vaig llegir a un fòrum: quan tots els eurodiputats treballin 65 hores setmanals, llavors en parlarem!

4 comentaris:

Lear ha dit...

enviat està.

Lear ha dit...

1a resposta (Iñigo Méndez de Vigo, PP):

Estimado Sr.:
Le agradezco que se haya dirigido a mí para interesarse sobre la directiva de tiempo de trabajo. Como usted sabe el pasado 9 de junio el Consejo de ministros tomó una decisión sobre este tema. Según el procedimiento legislativo comunitario le corresponde ahora al Parlamento europeo adoptar una decisión en segunda lectura
Como dijo el presidente Rajoy en su discurso de clausura del XVI Congreso del Partido Popular: "No predicamos aquí la extensión de los derechos sociales para ir a Bruselas y quedarnos callados, como ha hecho el Gobierno español, ante una agresión flagrante a los derechos de los trabajadores".
No le quepa la menor duda que tendré en cuenta sus comentarios a la hora del debate de esta directiva en el Parlamento europeo. Defenderé esas ideas que son las mías y cuando llegue al Parlamento, caso de no ser sustancialmente modificada, votaré en contra de la directiva.

Cordialmente:

Iñigo Méndez de Vigo

Lear ha dit...

2a resposta (David Hammerstein, els Verds):

Gracias por vuestro mail.

Esta es la nota de prensa que hice al respecto:

"EUROPA NO DEBE BAJAR EL LISTÓN DE ALTAS NORMAS SOCIALES"

Para leer la nota:

http://www.davidhammerstein.org/prensa.php?opc=4&sub=1#473

Saludos,

David Hammerstein



I la nota de premsa a la que remet diu el següent:

David Hammerstein, Eurodiputado de Los Verdes, ha arremetido contra la reforma de la Directiva de Tiempo de Trabajo que permite la semana laboral de más de 48 horas.

La Directiva aprobada por mayoría de los 27 países, con la abstención de España, contempla la posibilidad de alargar la jornada laboral a más de 60 horas semanales, en virtud de acuerdos individuales entre empresas y trabajadores.

David Hammerstein, rechazara de pleno estas medidas en la votación que tendrá lugar en el Parlamento Europeo.

Según el Eurodiputado, " La UE debe huir del denominador común más bajo de los nuevos países miembros de Europa del Este. Europa debe competir con la calidad y el bienestar y nunca con la sobre explotación. Trabajar más de 60 horas semanales va en contra de los derechos de las personas trabajadoras e implica una vuelta atrás de lo conseguido socialmente hace casi 100 años. Permitir que un empresario pacte con el trabajador una jornada laboral inacabable es un insulto contra los valores de Europa y contra el sentido común. Así la Unión Europea se desprestigia."

Lear ha dit...

3a resposta (Antonio Masip Hidalgo, PSOE):

Visite mi blog:





Despacho de Antonio Masip, eurodiputado

www.antoniomasipeuropa.blogspot.com



ASP 11G 253

Rue Wiertz, 60 B-1047 Bruxelles

Tel. 32 2 284 74 74

Fax 32 2 284 94 74