dimarts, 10 de juny del 2008

Air Berlin


Supòs que tots sabeu ja de l'afer d'Air Berlín amb la Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear; per si de cas en faig aquí cinc cèntims:

*La citada Direcció General convida les companyies aèries que operen a Balears a que emprin també la llengua catalana amb els seus clients, a la vegada que s'ofereix a ajudar-los.

*El director general d'Air Berlin, Joachim Hunold, signa a la revista que reparteixen als seus avions una dura editorial en contra de la normalització lingüística del català. Algunes de les perles cultivades que varen sortir de la ploma d'aquest empresari alemany són:
L’Emperador alemany Carles V, també rei d’Espanya, va adoptar quan va ser coronat l’any 1519 la llengua espanyola com una llengua franca a la seva cort. La gent intel·ligent de la seva època no sE'n va sorprendre, ja que Espanya ja era per aquells temps un imperi mundial.

Wow! Fins ara jo estava orgullós de tenir en els vols interns d’Espanya almenys una hostessa d’abord que parlés espanyol. Els hi haig de donar ara cursos de català als meus empleats? I els que volen a Galícia o al País Basc voldran que ens adrecem en gallec o en basc? És que allí ja no es parla més l'espanyol?

Doncs això no serà cap utopia si la febre regionalitzadora al regne d'Espanya continua com fins ara, segons m'explica un amic meu mallorquí.

Hi ha avui pobles a la illa, en els quals els nens ja no parlen espanyol. A les seves escoles l'espanyol és una llengua estrangera més, com l'anglès o l'alemany.

On la Playa de Palma s'anomena Platja de Palma. Quan es pronuncia Platscha, t'hi has d'acostumar, però ja no sona com la llengua d'un imperi mundial.

Fins ara pensava que vivíem en una Europa sense fronteres.

La partició d'Espanya en nacionalismes regionals és de fet un retorn als miniestats medievals.

Fins ara s'ha beneficiat Mallorca de la UE com cap altra. Dels carreteres noves de l'illa, poques en trobaríem que no les hagi pagat la UE. Fins i tot l'aeroport de Palma ha estat en gran part finançat per la UE. Amb una participació exclusivament catalana no s’hauria aconseguit mai de la vida.


L'OCB, la Plataforma per la Llengua, els Joves de Mallorca per la Llengua, la Generalitat de Catalunya... i l'autor d'aquest bloc ja han mostrat la seva disconformitat amb el que diu el director general d'Air Berlin; la companyia, per cert, ha tancat files entorn de l'editorial i no només no se n'ha desdit sinó que encara n'han amollat més (han denunciat a l'exdiputat d'ERC Joan Puig per fer servir la imatge de més amunt, consideren que el Govern Balear els hauria de demanar disculpes, etc). No volies brou?

Cal recordar que Air Berlin fou de les poques aerolínies que van posar el crit en el cel quan es xerrava de traspassar el Prat a la Generalitat. Per ventura prest es constituiran en partit polític, vist el seu interès per aquests temes. "Vota AB", quan tardarem en veure-ho?

L'Oficina de Drets Lingüístics de l’Obra Cultural Balear ha posat en marxa una campanya d’enviament de cartes per demanar a la companyia que respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants. Vos propòs que copieu el següent text i que el faceu arribar, acompanyat del vostres nom, llinatges, DNI i lloc de residència a airberlin@airberlin.com (el text òbviament és una proposta, però pens que així fa manco peresa... però si vos fa ganes siau creatius, sempre va millor!):

Herr Joachim Hunold, Generaldirektor Air Berlin

Sehr geehrter Herr Joachim Hunold,
Als katalanisch sprechender Bürger Mallorcas bin ich wirklich enttäuscht über die unglücklichen Äusserungen, die in Ihrem Magazin zu lesen waren.
Es ist tatsächlich die Mehrheit der balearischen Bürger, die die katalanische Sprache als Muttersprache hat, weshalb natürlich viele Menschen bitter enttäuscht darüber sind, dass Ihre Sprache schlechtgemacht wird; und dass im Hinblick auf die Tatsache, dass Mallorca einer der wichtigsten wirtschaftlichen Standpunkte Air Berlins ist und zum Aufbau des Air Berlin- Flugnetzes in entscheidendem Masse beigetragen hat. Insbesondere die lange Zeit der sprachlichen Unterdrückung, welche die katalanischsprachigen Teile des spanischen Staates unter General Franco zu erdulden hatten, hat zur logischen Folge, dass die Bürger in der heutigen demokratischen Gesellschaft mit und in ihrer Sprache leben möchten.
Ich bin mehr als überzeugt, dass der Service, ihre Fluggäste auch in katalanischer Sprache zu informieren, von ihren balearischen Kunden als ein schönes Zeichen der Verbundenheit Air Berlins mit Mallorca sowie den anderen katalanischsprachigen Teilen des spanischen Staates verstanden würde und in nicht zu unterschätzendem Masse zu einer weiteren Festigung der deutsch-mallorquinischen Verbindung beitragen wird.
Mit fereundlichen Grüssen,


Sr. Joachim Hunold, director general de Air Berlin

Benvolgut senyor Hunold:
Com a persona que coneix la realitat de les Illes Balears i com a client d’Air Berlin vull manifestar la meva decepció per l’article recentment publicat a la revista Air Berlin Magazin en què, lluny de mantenir una relació de respecte cap a la llengua catalana que utilitzen molts dels usuaris de la companyia, s’hi expressen informacions que falsegen, tergiversen i criminalitzen la nostra realitat lingüística. Amb aquest article Air Berlin no actua com una empresa que ha de donar servei als ciutadans i ciutadanes, sinó com un agent en contra de la llengua que parla la majoria de la societat de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya malgrat la repressió lingüística patida durant la dictadura militar del General Franco.
Sr. Hunold, voldria aprofitar l’ocasió per fer-li notar que l’empresa que vostè dirigeix, tot i tenir Mallorca com un dels seus centres operatius, no ofereix cap informació als usuaris en la llengua pròpia d’aquesta terra. Pensam que no seria cap trasbals per a una companyia aèria tan implantada a casa nostra que el català es vehiculés com a llengua d’informació, de la mateixa manera que respecta i fa servir els idiomes dels altres territoris en què opera. D’aquesta manera acontentaria una gran part dels seus clients i consolidaria les relacions d’amistat entre Mallorca i Alemanya.
Atentament,



Estaria bé que, si no estau d'acord amb el senyor Hunold, féssiu arribar la vostra disconformitat a la diplomàcia alemanya acreditada a Espanya. Vos adjunt direccions on ho podeu fer fàcilment:

http://www.madrid.diplo.de/Vertretung/madrid/es/Kontakt.html
http://www.barcelona.diplo.de/Vertretung/barcelona/es/Kontakt.html
http://www.palma.diplo.de/Vertretung/palma/es/Kontakt.html


Venga, venga, SA PERESA VOL SOPES!!!!

Imatge del tal Hunold, al més pur estil Gil y Gil.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

boicot i carta, però això de qualificar-los de nazis em sembla una banalització del significat d'aquest terme... i una irresponsabilitat per part d'alguns polítics del nostre país.
sigui dit.

Lear ha dit...

Hi estic d'acord.

Per la part que em toca puc dir que vaig penjar aquesta imatge (la mateixa que en Joan Puig al seu bloc) per l'impacte visual que provoca, però no perquè banalitzi el nazisme ni -tot sigui dit- equipari Air Berlin amb els nazis; allunyat com estic del pensament alemany, tal vegada no he sabut entendre com de dur pot ser això per a ells i ho he emprat amb el mateix significat icònic que quan algú diu que el PP és un partit feixista.

Reconeguent que per ventura m'he equivocat i tampoc l'hauria d'haver penjat, me dispòs a canviar-la.

sigui contestat.