dimarts, 25 de novembre del 2008

En el nom de Bolonya


Darrerament el nom de Bolonya està en boca de tots; la ciutat, famosa per la seva salsa, ha esdevengut el símbol que uns combateixen i altres defensen. Però què és el Pla de Bolonya? En realitat és una declaració bastant generalista que varen firmar 29 països bàsicament per a avançar cap a la convergència universitària europea: els ensenyaments s'estructuraran en grau, màster i doctorat, facilitant l'homologació entre països de la UE; es clarificarà la formació rebuda per cada estudiant; en la distribució de crèdits (ara ECTS) es tendran en compte les hores de classe però també la feina feta per l'alumne a casa... Fins aquí poc a dir-hi -matitzacions apart-, avançar en la construcció europea em sembla més que desitjable. El problema és que la UE no té competències en educació, i per tant es deixa en mans dels estats signants el desenvolupament legislatiu del Pla; i és aquí quan comencen els problemes, ja que en el nom de Bolonya els estats aprofiten per dur a terme reformes universitàries que res tenen a veure amb la construcció europea. En el nom d'Europa ens han ficat molts de gols, i aquest n'és un altre exemple.

El govern espanyol i les autonomies (que es reparteixen les competències en universitat), amb la LOU, la LUC (a Catalunya), la LCSUV (al País Valencià)... han aprofitat la reforma per incloure punts que sí que des d'aquí critic obertament:

1) No es facilita la movilitat europea i l'homologació: la majoria dels països europeus han fet graus de tres anys i màsters de dos; aquí hi haurà graus de quatre anys i màsters d'un o dos.

2) Bolonya no parla de l'entrada de l'empresa privada a les universitats públiques i mercantilització dels estudis; un exemple d'això són la creació a la UB del Consell Social (on les empreses hi tenen un pes molt important) que resta competències al Claustre (molt més democràtic) o l'article 14 de la LOU segons el qual s'ha de promoure el finançament privat de l'activitat universitària. Certament Bolonya anima als països a cercar mecanismes per a invertir més a la universitat, però això no vol dir necessàriament tocar a la porta de les empreses... pensau: qui invertirà a carreres sense rendiment empresarial (per exemple les que jo estic estudiant, Clàssiques i Polítiques)? i en les carreres que si interessen al capital, es mantendrà la independència de recerca? les empreses farmacèutiques donaran suport a una investigació excel·lent sobre una malaltia que pateixen 4 persones o primaran la rentabilitat?

Ja fa temps que els empresaris volen entrar en les universitats: l'Organització Mundial del Comerç el 1995 amenaçava amb acabar amb el finançament públic qualificant les subvencions d'efectes distorsionadoes en el comerç de serveis; el Círculo de Empresarios de España deia el 2007 que no es tracta d'insertar la Universitat en el marc de l'Estat del Benestar, sinó d'integrar la Universitat de manera decidida en el teixit econòmic i productiu, fomentant l'excel·lència mitjançant la cometència. Com diuen en castellà, "de aquellos polvos estos lodos".

3) No surt a Bolonya res sobre els preus dels estudis, ha estat el Govern Espanyol i les CCAA que han decidit que el màster (que tocaria equivaldre a un segon cicle i que per a accedir a qualcunes professions -abogats, professors...- serà necessari) tengui un preu desorbitat: com a mínim el doble de car que les actuals llicenciatures.

4) Desapareixeran les beques a fons perdut en benefici de les beques-préstec, que s'hauran de tornar a entitats privades amb interessos; tal vegada així acabam amb la crisi bancària.

Des del dijous estan tancats a l'edifici històric de la UB (plaça Universitat) un parell de centenars d'estudiants; també hi ha hagut ocupacions a les facultats de Biologia, de Història i Filosofia (al Raval) i de Mundet a la UB; a la UAB s'han tancat a Filosofia i Lletres i a Política i Sociologia; a València a la facultat de Geografia i Història; a la Complutense de Madrid a Filosofia i Filologia... Un servidor també hi ha dormit perquè creu que el que demanen és just però sobretot però sobretot perquè s'havia de dir a l'estat que fins aquí podíem arribar. Podeu veure les reclamacions dels ocupants consultau el seu blog (bàsicament són: negociació i debat obert sobre el procés de Bolonya, aturar els processos contra els estudiants repressaliats i celebrar referèndums vinculants sobre Bolonya en què participin tots els membres de les universitats).

De moment s'ha aconseguit que el rector de la UB en funcions i la Comissionada d'Universitats de Catalunya prometin diàleg; i qui cregui que ja és massa tard, que miri a Grècia: allà el moviment estudiantil ha aconseguit frenar les pretensions del govern.

Si creus que de tot això cal, com a mínim, parlar-ne, ves a qualsevol de les facultats ocupades: hi trobaràs assemblees, conferències, xerrades... I no s'hi val l'excusa de tenir exàmens o treballs: l'organització (almanco a l'edifici històric de la UB) és impecable: hi ha aula d'estudi, a les nits es respecten les zones de dormir...

dilluns, 17 de novembre del 2008

L'altra crisi


El juny passat es va reunir a Roma una cimera en contra de la fam. No esteim xerrant d'una entelèquia altermundista: segons l'ONU, amb 30.000 milions d'euros es pot erradicar la gana, acabar amb l'inanició que pateix quasi una sisena part de la població mundial (segons la FAO esteim xerrant d'uns vuit-cents milions de persones, tres-cents milions de nins). Els 19 països que hi varen assistir no varen ser capaços d'arribar a cap acord, només al compromís d'aportar 6.000 milions d'euros per a lluitar contra la fam; fins a la data se n'han recaudat 3.000.

Es calcula que només a Europa els estats han aportat més d'un bilió d'euros per a salvar empreses financeres. A Espanya en Zapatero ha posat prop de 100.000 milions d'euros a disposició d'uns bancs que el 2007 presentaven beneficis d'entre 2.000 i 10.000 milions d'euros. Això sí, els dirigents bancaris l'avarícia dels quals ens ha duit a la crisi financera actual (juntament amb el laissez faire, laissez passer de la majoria de governs) seguiran nadant en l'abundància; mentrestant, cada quatre segons una persona mor de fam.

Si em disculpau, me'n vaig a vomitar.

diumenge, 16 de novembre del 2008

19è Congrés del PSM


A les 17:00 agafava un avió de retorn a Barcelona; darrere deixava un cap de setmana dedicat a veure família i amics, però sobretot al Congrés del PSM. Possiblement les tres coses que més m'apassionen, o sigui que no em puc queixar.

Ha estat un Congrés tranquil, que ja ens tocava! Hem discutit sobre què és una nació, quina ha de ser la feina d'un partit que pertany al nacionalisme d'alliberació, sobre la crisi, la protecció del territori, la socialdemocràcia, els reptes socials, el feminisme, la unió i desunió dels partits d'esquerra, l'estructura del partit... imaginau-m'hi! Un guster!

El resultat és un partit que pot i ha de saber créixer el 2011 (o abans, qui sap?). Perquè té el discurs més arrelat i compromés amb les Balears. Perquè aquesta onada bipartidista que tot ho arrossega no fa més que empobrir-nos com a societat, per no xerrar dels resultats nefastos que té per a les nostres illes. Perquè és un partit que es pren la seva tasca i les nocions ideològiques amb serietat. I per dignitat democràtica, perquè els partits del Bloc som els únics que no tenim cap diputat ni alt càrrec imputat... que altres prenguin llum de na Pintora!

I jo, un fan d'en Biel Barceló, he estat elevat a una mena de "sector crític" per la premsa (uid. el sisè paràgraf d'aquest link)... supòs que podria parafrasejar en Loquillo: "no vine aquí para hacer amigos/ pero sabes que siempre puedes contar conmigo".

dimarts, 11 de novembre del 2008

Darrerament


Seguim amb sa nostra sèrie de n'Ismael Serrano.

"Últimamente", del disc La memoria de los peces.

divendres, 7 de novembre del 2008

Concentració a favor dels drets lingüístics a la sanitat pública‏


M'han fet arribar això; trob que si sou a Mallorca val la pena que hi aneu:


Davant els greus casos d'atacs contra els drets lingüístics que s'han produït darrerament dins la sanitat pública de les Balears, el Comitè d'Usuaris i Usuàries de la Sanitat Pública us convoca a una concentració que es farà el proper divendres, 7 de novembre, a les 19.00 hores davant el Consolat de la Mar. Perquè tenim dret a ser atesos en la nostra llengua a la salut pública; HI TENIM DRET.

Comitè d'Usuaris i Usuàries de la Sanitat Pública

dimecres, 5 de novembre del 2008

La reina i jo


The Queen and I és una novel·la de Sue Townsend en què es relata com el partit republicà guanya les eleccions al Regne Unit i la família reial s'ha d'adaptar a la vida "plebea".

Aquest bloc és oberta i pretesament republicà, i el seu autor ansia la proclamació de la República a Espanya per mil i una raons. Però poc pensava que podria ser la reina qui ens hi ajudàs.

Sofia Margarida Victòria Federica de Grècia ha complit 70 anys; tanmateix, el seu aniversari s'ha vist obscurit per la publicació d'un llibre en què la reina s'explaia davant una periodista de l'Opus Dei sobre temes controvertits de l'escenari polític espanyol i internacional.

La monarquia, en el S. XXI, només pot tenir una explicació (que tampoc s'aguanta gaire, però vaja): erigir-se com a símbol i exercir de moderador apartidista entre els partits. Si la Casa Reial (o almanco un dels seus membres més destacats, com seria la reina consort) entra en les lluites ideològiques, quin avantatge ja pot oferir davant una institució democràtica com és la presidència d'una república?

La gent s'estira dels cabells per les opinions de la reina; però què esperaven? L'emmirallament de gran part de l'esquerra i del republicanisme amb el joancarlisme sovint ha fet que es perdés el nord. La monarca d'Espanya és la co-cap d'una institució de l'Antic Règim, i és coherent que en molts temes tengui un pensament decimonònic. Sincerament se me'n refot. La Reina pot pensar el que vulgui mentre no ho faci públic, perquè l'únic sentit de la monarquia és no entrar en el debat entre partits i, això ja és un mínim, respectar les lleis aprovades per una institució democràtica -aquesta sí- com són les Corts Espanyoles.

Qui s'ho hauria de mirar és el PSOE... trist ha estat veure'l defensar la Reina en tot aquest assumpte; una cosa és el respecte institucional i l'altra és quedar fotut i banyut, somriure i vendre's les idees.

Non sum dignus ut intres in tectum meum... això podria dir el ministre de cultura a la bandera amb què Manuel Azaña, president legítim de la II República, va sortir d'Espanya. Tanmateix des d'aquí celebram el seu retorn i esperam que torni onejar d'aquí no molt.









Això s'escriu mentre (a les 05:30, més o manco) Barack Hussein Obama és elegit president dels EEUU; acabam, a la fi, amb els vuit anys de govern republicà de George W. Bush.