dijous, 18 d’agost del 2011

MANIFEST DELS JEN-PSM ARRAN DE LA VISITA DEL PAPA A MADRID: ELS JOVES VOLEM UNA SOCIETAT MÉS LAICA



Els Joves d’Esquerra Nacionalista-PSM rebutjam el cost que suposarà la visita del Papa a les arques públiques espanyoles, així com la desgravació fiscal de què gaudiran les empreses que facin donacions a la Jornada Mundial de la Joventut, gràcies a què el Govern espanyol l’hagi declarat l’event d’”excepcional interès públic”.

Els JEN-PSM consideram que un estat laic no pot fer una despesa d’aquest tipus en un acte religiós, sobretot quan s’estan retallant serveis públics per mor de la crisi econòmica i quatre de cada deu joves es troben a l’atur. Els illencs ho patim doblement: primer perquè ho pagam indirectament a través de l’espoli fiscal a què ens té sotmesos Espanya; segon, perquè la sucursal balear del PP, hereu del nacionalcatolicisme més ranci, ha decidit contribuir des de les nostres institucions als fastos papals: la regidoria de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Palma no tenia diners pel premi Ciutat de Palma de Còmic, però si ha tengut 3000€ més el muntatge de la infraestructura per destinar a un sopar a Palma de les JMJ organitzades per la Conferència Episcopal.

Així mateix, els JEN-PSM rebutjam que càrrecs públics acudeixin com a tals a un acte litúrgic confessional, oblidant que representen unes institucions laiques.

Per acabar, els JEN-PSM rebutjam l’intent del Papa d’influir en les polítiques públiques per tal que tots els joves ens comportem segons els postulats catòlics; per tant, condemnam qualsevol demanda de l’Església per tal d’influir en la legislació sobre els matrimonis homosexuals, el dret a decidir de les dones davant un embaràs no desitjat o l’eutanàsia. Així mateix, rebutjam que critiqui l’ús del preservatiu, contribuent a l’increment dels embarassos no desitjats i a la propagació del VIH i altres malalties de transmissió sexual. El Papa pot recomanar formes de comportament als seus creients, i que aquests les segueixin si volen –cosa que majoritàriament ja no fan, degut a l’anacronisme en què viu el Vaticà-; el que no pot pretendre és imposar-nos-les a tots a través de les lleis. Els seus pecats no poden convertir-se en il·legalitats per a tots.

Per tot això demanam que l’Estat evolucioni cap a un major laïcisme, eliminant els privilegis econòmics i fiscals de l’Església catòlica.

dimarts, 16 d’agost del 2011

El meu primer haiku


Ombra d'om teba
pinta bellugadisses
neules enterra.

dilluns, 15 d’agost del 2011

Com fer un haiku en català

El haiku és una composició poètica tradicional japonesa que en les llengües romances consta de 17 síl·labes, distribuïdes en tres versos de 5, 7 i 5 síl·labes, sense rima.

Tradicionalment cercava descriure fenòmens de la naturalesa, el canvi de les estacions, o la vida quotidiana de la gent. Molt influïda per la filosofia i l'estètica zen, el seu estil es caracteritza per la naturalitat, la subtilesa i l'aparent asimetria que suggereix llibertat i amb ella l'eternitat.

La seva senzillesa formal i la seva lleugeresa temàtica els fa ideals per a les vacances d'estiu, ja que els podem escriure tranquilament mentre fugim de la calor davall l'ombra d'un arbre benefactor.
El recompte de síl·labes és el que ofereix major dificultat, ja que en la mètrica catalana només es compta fins a la darrera tònica, deixant de banda les posteriors. L'adaptació formal canònica al català arriba de la mà de Carles Riba, i és de versos de 4(+1), 6(+1), 4(+1) síl·labes, o sigui, versos femenins (per tant acabats en paraula plana) amb 5+7+5 síl·labes amb el recompte complet (o sigui, 14 síl·labes segons el nostre recompte sil·làbic, 17 amb total). Altres autors han optat per altres solucions, com 5+7+5 independentment de quina sigui la síl·laba tònica, o permetent-se agudes finals. Podeu optar pel model que més vos agradi!

Aquí en teniu alguns exemples:

Quin preu? La vida. 4(+1)
Si volies pagar-lo, 6(+1)
la salvaries. 4(+1)

(Salvador Espriu)

Poeta. L'home. 4(+1)
Sóc encar qui vol néixer. 6(+1)
Foc i mesura. 4(+1)

(Agustí Bartra)

Fletxes de suro 4(+1)
de l'angoixa. Mormolo: 6(+1)
colibrí: vine! 4(+1)

(Agustí Bartra)
Què, vos hi animau???

Jo demà vos en penjaré un! Mem si podem fer un recull conjunt!!!

dilluns, 1 d’agost del 2011

Tonight




Ha estat meravellós tenir-vos per aquí!!!


I wanna be with you...







PS: Mr. Youtube ha decidit tallar el vídeo pel mig, per a la versió llarga haureu de tornar a Mallorca!!! ;)


PS2: Molts d'anys!!