divendres, 25 d’abril del 2008

PP/corrupció (I): Abans del Pacte de Progrés


El secretari general interí dels peperos balears, en José María Rodríguez,va dir l'altre dia arran del Cas Bitel II que "no es pot desqualificar una acció de Govern per una actuació individual d'una persona". Davant aquesta afirmació m'he proposat fer memòria i apuntar tots els casos de corrupció que aquest partit ha comès a les Illes Balears; i que consti que no sóc exhaustiu! Jutjau vosaltres mateixos:



1984: Cas Zeus i Torcal

El president del Govern Balear, Gabriel Cañellas, adjudica obres oficials a dues constructores de la seva propietat, Zeus i Torcal.

1990: Cas Jaume Font a Sa Pobla

Jaume Font, posterior batlle de Sa Pobla pel PP, va emprar diversos documents d'identitat de persones mortes en la tramitació de vots per correu.

Resultat: Va ser condemnat per delicte electoral a vuit mesos de presó menor, suspensió per a càrrec públic i del dret de sufragi i 30.000 pessetes de multa. Font diu que va complir la inhabilitació com edil i que, al guanyar àmpliament totes les eleccions, el poble el va lliurar a més de totes les seves responsabilitats penals i polítiques.
Després d'això Jaume Font fou batlle de Sa Pobla, senador per Mallorca i Conseller de Medi Ambient en el Govern d'en Jaume Matas.

1992: Cas Calvià

El PP intenta subornar amb 100 milions de pessetes un regidor socialista de Calvià, en José Miguel Campos, per canviar la majoria de govern d'aquest ajuntament i provocar una moció de censura contra la llavors batlessa, la socialista Margarita Nájera. El pla no va arribar a bon port perquè el regidor socialista va denunciar els fets, amb conversacions enregistrades com a prova.

Resultat: Condemnats 3 militants del PP, entre ells el responsable d'ordenació del territori del partit, Miquel Deyà. El cap del PP calvianer, un exconseller i el llavors president del Govern Balear, Gabriel Cañellas, hagueren de declarar tot i que foren exculpats.

1994: Cas Brokerval

La societat de valors Brokerval desviava els doblers de clients a inversions d'alt risc sense la preceptiva autorització. El total del frau foren uns 600 milions de pessetes, però a més es descobrí una gran quantitat de doblers en negre. Hi havia una partida de doblers invertida pel llavors president Gabriel Cañellas.

Resultat: Els dos responsables de la societat foren condemnats. Aquesta investigació donaria lloc al Cas Túnel de Sóller i al Cas Bon Sosec.

1995: Cas Túnel de Sóller

Adjudicació irregular de les obres de construcció del Túnel de Sóller a Antoni Cuart, un empresari soci del president Gabriel Cañellas i el pagament d'aquest d'uns 50 milions de pessetes a la Fundació Illes Balears, presidida per Gabriel Cañellas, i al mateix PP per a sufragar les despeses de les campanyes electorals de 1989 i 1991.

Resultat: el president del Govern Balear, Gabriel Cañellas, dimiteix perquè li ho exigeix José María Aznar; sectors del PP balear proposen desobeir les ordres del de Valladolid i crear una UPN balear, proposta que no es dugué a terme per decissió del fins llavors president. Són jutjats, a més del propi Cañellas, el conseller d'obres públiques, Jeroni Sáiz, i el secretari general del PP, José Antonio Berastain. El Tribunal Superior de les Illes Balears troba provades les acusacions però absol els imputats per prescripció dels fets.

1997: Cas Bon Sosec

El projecte era construir un cementeri privat i de luxe. El negoci no anà prou bé i finalment, el setembre de 1997, el cementeri fou comprat per l'ajuntament de Palma per 1170 milions de pessetes, que s'havien de pagar en 15 anys.
Una empresa d'en Joan Fageda (batlle de Palma pel PP), Edificaciones y Construcciones Domus, era una de les que participà en aquesta fallida promoció: n'era la constructora.

1999: Cas Mapau o Cas Formentera

L'acusació fou de contractació irregular de Maria Pau Segura (Mapau) per censar per via d'urgència i també irregularment descendents de balears a l'Argentina perquè votassin pel Partit Popular a la circumscripció electoral de Formentera, on es disputava un escó clau per a l'obtenció de la majoria absoluta popular al Parlament de les Illes Balears a les eleccions autonòmiques del maig de 1999.
Els indicis apuntaven alt, ja que fou des de la conselleria de la llavors vicepresidenta Rosa Estaràs d'on es va produir el frau. En les investigacions es trobà un manuscrit del llavors president Jaume Matas en què descrivia com s'havia de desenvolupar el pla.

Resultat: El Tribunal Superior de les Illes Balears va decidir per un estret marge (4 a 3) declarar innocents en Jaume Matas i na Rosa Estaràs; els 3 jutges que no hi estaven d'acord varen emetre un vot particular molt dur en contra dels dos dirigents populars. Cal recordar que el jutge instructor del cas fou Antoni Montserrat, membre del tribunal a proposta del PP.

2000: Cas Bitel I


Espionatge del correu electrònic que sofrí el president de la Comissió Insular d'Urbanisme del Consell de Mallorca, el socialista Francesc Quetglas, entre el març de 1998 i el març de 2000 quan, sembla que per una errada, el seu correu electrònic fou redirigit al gabinet del llavors president del Govern Balear Jaume Matas, del PP. El fet es va descobrir quan en Jaume Matas va mostrar en el Parlament Balear uns documents provinents d'aquest espionatge.


La presidenta de Bitel (l'empresa pública encarregada de l'informàtica de les institucions balears i des d'on es va produir l'espionatge) era Rosa Estaràs, també vicepresidenta del Govern.



Resultat:
l'Audiència Provincial de Palma va absoldre els imputats en el cas, en gran part per l'opinió expressada pel degà del Col·legi Oficial d'Enginyers Informàtics, Damià Vidal Rodríguez (veure Cas Bitel II). En l'aute es deia que si bé els actes podien considerar-se "immorals" no eren constitutius de delicte.

dimecres, 23 d’abril del 2008

Sant Jordi




EL CAVALLER

Lo cavaller
Jordi guerrer
cuida avançar
per defensar
del rei la filla
on era el drac
tal premi n'hac:
molt poc après
ell ne fou pres
e fort batut;
dins en Barut
fou escorxat
per mig serrat.

Jaume Roig (1401-1478)



Esper que hagueu passat un bon Sant Jordi!

dimarts, 22 d’abril del 2008

Deià




D'allà on el cel és més blau

tenc els meus millors records,

on el temps no passa com aquí.


Tot allò que vàrem sentir

en aquella cala ahir

és present en tot allò que et dic.


Fora des sembrat, El nom dels estels






Molts d'anys
nebot,
cosí,
amic,
germà.

diumenge, 20 d’abril del 2008

Carta a n'en Zapatero


Benvolgut President Zapatero,
abans de res felicitar-lo per la seva recent victòria i nomenament.
Dit això vos volia informar que he fet una enquesta en el meu bloc http://raraauis.blogspot.com/ (que vos convid que visiteu) sobre si és o no és una injustícia que no m'hagueu nomenat ministre. Vos inform que els resultats han estat els següents:
Sí - 70% No - 4% Depèn del ministeri - 25%
(La pregunta exacta era "Creus que en Zapatero ha comès una injustícia no fent-me ministre?")
Com que desig que el PP no torni a trepitjar sòl governamental durant molts d'anys crec que havia de posar a la vostra disposició aquests resultats. Un 95% d'un potencial electorat és molt electorat com per no tenir-lo en compte.
No passeu pena per no haver pensat en jo en des d'un primer moment, no vos guard rancúnia.
Agraint-vos per endavant la vostra resposta,
Lluís Enric Apesteguia Ripoll, ministrable.

dijous, 17 d’abril del 2008

A qui t'assembles?


Copiant vilment es blog d'en Biel de Sóller, he anat a http://www.myheritage.com/face-recognition. Sorprenentment (sobretot si tenim en compte ets atacs de narcisisme que me peguen quan una càmera digital me cau a ses mans) tenc molt poques fotos des meu jeto així en primer pla. Després d'una àrdua recerca, n'he trobat dues dignes de ser mostrades en públic; a una tenc un 61% de semblança amb en Juan Carlos Ferrero (que no està gens malament), però s'altra crec que és indispensable que la compartesqui amb tots voltros:
No sé ni per on començar... graciós és que sa persona que més se m'assembli sigui un home de 77 anys (Rupert Murdoch, una mena de Berlusconi australià... ai, sa viquipèdia, que tot ho sap!); tampoc podem despreciar es fet que de ses 8 semblances 4 siguin dones (amb glamour, això sí! qui m'ho havia de dir? jo una nova Grace Kelly!); això per no comentar es fet dramàtic de semblar-me en un 53% a n'en Mussolini!
Estic entre na Grace i en Laurence Olivier, encara no sé quin m'agrada més...

dimarts, 15 d’abril del 2008

Vic, 13 d'abril de 2008


Com recordaré tot això, quan ja no ho tengui? No és ver que la nostàlgia del present encara fa més mal que la nostàlgia del passat? I la nostàlgia del futur, que no en fa més encara, perquè no podem posar-li noms ni cares? (...)

Mentre jo xerrava amb ma mare veia n'A. a través dels vidres polsosos de la cabina telefònica. Ella era a l'altre cantó de la plaça, asseguda a l'ombra del tendal d'un dels cafès, i mullava bocinets d'ensaïmada dins un cafè amb llet mentre cartejava un exemplar endarrerit de l'Última Hora. Un d'aquests moixos polissons que volten pels cafès dels pobles s'havia acostat a ensumar la nostra senalla de la compra, i n'A. li donava bocinets del seu berenar. En penjar el telèfon encara vaig quedar guaitant-la una estona. És fabulosa aquesta capacitat que té la imatge d'una al·lota per configurar-nos visions del nostre futur. (...) La paraula Barcelona, per bé que dugui encadenades associacions prometedores, encara no ha generat cap imatge del meu futur que pugui superposar-se a la d'una al·lota asseguda a l'ombra d'un tendal de cafè que dóna ensaïmada a un moix, i que vos dic que és la imatge més perfecta d'un món que, des d'aquell dia ençà, no ha deixat d'anar-se'm.

Emili Manzano, Pinyols d'aubercoc (del relat Un estar d'àngels)

dilluns, 14 d’abril del 2008

14 d'abril


Idò sí, avui sopar a ca nostra de Barcelona per a celebrar es 77è aniversari de sa II República Espanyola i sobretot per a brindar per s'adveniment de sa pròxima.

Si vos hi animau hi trobareu un menú tricolor:

Menú:
1r plat

Ensalada de tomàtiga, blat de les índies i remolatxa.
2n plat

Pebre vermell, truita a la francesa i albergínia (pebre i albergínia estil escalivada).
Postres

Maduixes, plàtan i raïm.
Beguda

Granadina, llimonada i most/vi.

I tot això pel mòdic preu de 2€! Ambientació i música dels anys 30 inclòs! No és pagat! Això sí, heu d'avisar abans de les 18:00 (sí, ja sé que són les 17:34...).

Venga, que ses revolucions millor fer-les amb sa panxa plena!








I ara una mica de reivindicació... però com que estic escalivat (me varen tancar es fotolog que tenia per penjar sa portada del Jueves sobre es prínceps), contra la repressió, imaginació!

I ja ho diu una aferratina que tenen penjada a sa gelera de ca na Marina: la revolución va a ser larga, hagámosla riendo!
El rei de copes se salva, evidentment.

diumenge, 13 d’abril del 2008

La vicepresidència del PSUC

Informació sortida ahir, 13 d'abril de 2008, al Diario de Mallorca:
Nacida en Valencia hace 58 años, De la Vega es licenciada en Derecho y magistrada de lo social y sigue sin estar afiliada al PSOE. Tras unos años ejerciendo la docencia en la Universidad, De la Vega ingresó en el cuerpo de secretarios jurídicos laborales en 1974 e inició su activismo político como miembro del Partido Socialista Unificado de Cataluña (PSUC).
Mem! Me pareix genial que persones independents entrin a la política si tenen capacitats, i que assumeixin càrrecs de responsabilitat. Fins i tot me pareix genial que una persona independent arribi al segon càrrec de responsabilitat executiva de l'estat.
Però ningú se n'ha adonat que en la resta de la notícia no hi ha cap menció a quan va deixar de ser del PSUC??? Mos hem de llevar el capell davant la praxi d'aquest partit: com que el comunisme no triomfa darrerament en les eleccions espanyoles, han ficat un "topo" ("topa", en aquest cas) que ha arribat a presidir un consell de ministres en l'absència d'en Zapatero. Chapeau.
"Ista, ista, ista, Espanya és socialista!" cridaven ignorants de la vertadera filiació de la iron woman del govern central.
"Ista, ista, ista, Espanya és comunista!"

Començar

Queda inaugurat aquest bloc. La seva finalitat encara no ha estat determinada. Seguint els costums patris, no cal esperar a tenir del tot acabada una cosa per inagurar-la. Faltaria.