dissabte, 29 de setembre del 2012

Pecunia non olet

Conta Suetoni al De uita Caesarum que Titus, fill de l'emperador Vespasià, va retreure al seu pare el cobrament d'un impost per l'ús de les letrines públiques. Vespasià li va apropar al nas els doblers de la primera recaptació i li va demanar si el molestava l'olor. Titus va contestar "non olet", i l'emperador va concloure: "i no obstant, és producte de l'orina". 

Pecunia non olet ("els doblers no fan olor") ha esdevingut una màxima equivalent a la molt mallorquina "tots els doblers són honrats". I és cert: els doblers ni puden ni delinqueixen; allò que sí put i delinqueix són alguns mètodes per aconseguir-los.

La sucursal mallorquina del PP, tan ocurrent ella, ha decidit importar fems d'altres països d'Europa per així rentabilitzar una macro incineradora que PP i UM varen impulsar amb un vergonyós nihil obstat del PSOE. L'excusa amb què xantatgen els mallorquins és que sinó hauran de pujar les tarifes de fems, perquè TIRME (empresa concessionària, privada i amiga dels populars, of course) ha de garantir-se uns beneficis.  

Evidentment ha sorgit un moviment de rebuig a què importin fins a 200.000 tones anuals de fems a una illa tan menuda com la nostra; s'alerta dels mals que aquesta decissió suposaria per al medi ambient i la mobilitat, però sobretot pel turisme. Fins i tot batles del PP (d'Alcúdia, on es desembarcaria, i de Bunyola, on es cremaria) han votat en contra, i és que ningú vol la merda dins ca seva. El Partit Popular es defensa dient que ja no serà fems, que s'haurà tractat en origen i que s'ha d'anomenar "combustible" per a la incineradora; na Catalina Soler, Consellera de Medi Ambient (el cinisme no té límits), es passeja pels pobles amb una bossa del fems ja tractat, com si dugués un sagrari en processó, fent-lo ensumar a la gent i demanant-los mem si fa olor.

La pregunta "i per què no ho cremen a ca seva o a un altre punt del continent, enlloc d'haver-ho de transportar en vaixell fins a Mallorca, si és tan inodor, insabor i fantàstic?" no ha rebut resposta per part dels populars. 

El que sí hem sabut per la premsa arran d'una denúncia dels companys d'IniciativaVerds és que l'autor de l'empresa que vol dur fems de Pescara (Itàlia) a Mallorca fou arrestat per subornar polítics. Els paral·lelismes amb la camorra napolitana que denuncià Roberto Saviano a la seva novel·la Gomorra comencen a tendir a l'infinit.

Efectivament, pecunia non olet; però alguns polítics mallorquins fan molt mala olor.