dimecres, 20 d’agost del 2008

Carta oberta a Mn. Joan Darder Brotat, president del Capítol de la Seu, i a la resta de la Cúria Diocesana


Enviada al Diario de Mallorca:

L'any 1975 els bisbes de Mallorca (Teodor Úbeda) i Menorca (Miquel Moncades) varen publicar la declaració La responsabilitat dels cristians en la promoció de la nostra llengua i cultura. Lluny queda aquell 1975, en què no es pot dir que la defensa de les nostres senyes d'identitat fos fàcil.

Des del canvi de bisbe, l'allunyament de l'Església mallorquina de la defensa de la nostra llengua és palpable, lent però inexorable. L'avanç del castellà en les litúrgies, cartells, fulls parroquials... és un gota a gota que no passa desapercebut a ningú; la valencianització de les esglésies pareix anar més enllà del bisbe -cosa que podria no ser preocupant, vegi's el cas de Teodor Úbeda- i va calant en les formes de la principal insitució religiosa del país.

No seré jo qui dirà a l'Església quin paper ha de tenir en aquest tema, és una institució privada -amb unes facilitats públiques escandaloses per un estat laic, però privada al cap i a la fi- i com a tal pot fer el que vulgui. Correspon als catòlics practicants, entre els que no em compt, exigir a la seva Església un paper actiu en la promoció i defensa de la llengua catalana.

El que em pareix insultant no és que hagi fet deserció de la lluita per la llengua pròpia de Mallorca, sinó que la margini sense pudor. Fa pocs dies vaig dur a un amic barceloní a la Seu per a que la veiés (especialment la molt suggerent intervenció d'en Barceló), i després de pagar a la taquillera (que no sabia mallorquí) vàrem entrar al museu, on quasi la totalitat dels cartells explicatius estaven única i exclusivament en castellà. Diu la web de la Seu, en boca del bisbe Murgui, que la Catedral de Mallorca <és> el monument d'art i fe més emblemàtic de la nostra illa; és possible, però també és un lloc on es margina la llengua pròpia d'aquesta illa, patrimoni cultural de tots els seus habitants. I si el Capítol ens maltracta -fent content a qualque locutor de la seva COPE-, almanco les institucions que li donen ajudes haurien de vetllar pels nostres drets.


Lluís Enric Apesteguia Ripoll, Deià

1 comentari:

Unknown ha dit...

ai aquesta Església... no saben fer bé ni això! Jo crec que no t'hauria d'importar mínim com es facin les misses, ara bé, me pareix una ofensa que els cartells a l'interior de la Seu no estiguin, com a mínim, en català....