dimarts, 5 d’agost del 2008

Comunicat d'Agrupació DEIA per la brutor a Sa Cala de Deià


Se'n varen fer ressò (almanco) el Diario de Mallorca i el Diari de Balears.

La Cala de Deià i la costa que en parteix fins al Canyeret (el caló de Llucalcari) és un dels indrets més emblemàtics de Mallorca, lloat per desenes de poetes, pintat per centenars d'artistes, fotografiat per milers de turistes.

Llastimosament, la contaminació que afecta tota la Mediterrània no ha respectat aquest bocí paradisíac i durant tot l'estiu hi podem veure una insana sabonera, a més de trossos d'aigua tornasolats per mor de la benzina vertida. Els deianencs, més per importència que per acord, ens hi hem resignat.

Però sempre hi ha una gota que fa vessar el tassó de la paciència. I el vessament és pitjor quan la darrera gota és d'aigua bruta!

El proppassat dia 29 de juliol va aparèixer a la Cala de Deià una quantitat de brutor completament intolerable: plàstics, bosses, restes de menjar, compreses... i fins i tot defecacions humanes! Alertats per les queixes de nombrosos veïnats ens hi vàrem desplaçar i vàrem poder comprovar el dantesc espectacle, del qual adjuntam fotografies.

No només ens preocupen la mala imatge que donam als turistes o la desagradable experiència de nadar entre brutor, sinó també la higiene i salubritat de la nostra mar. Veure nins i nines enmig de femtes ens hauria de fer recapacitar com a societat.

Tot fa pensar que la brutor l'havia amollada un dels iots, els ocupants del qual en són els màxims responsables. Som conscients d'això i són ells qui haurien de pagar per la seva bàrbara actuació.



Ara bé, els responsables polítics que no lluiten per a que aquests fets no ocorrin (o fins i tot els afavoreixen!) també han d'acceptar la seva corresponsabilitat. Agrupació DEIA instarà a l'Ajuntament, al Consell de Mallorca (Conselleria de Medi Ambient; Conselleria de Territori i Paisatge; Conselleria de Turisme), al Govern Balear (Conselleria de Turisme; Conselleria de Salut i Consum; Conselleria de Medi Ambient; Conselleria d'Agricultura i Pesca) i a la delegació del Govern Espanyol posar-hi remei. Nosaltres proposam:

a) que les boies s'allunyin més de la costa, protegint de iots i velers tota la badia de la Cala de Deià.
b) dotar la Cala de Deià de vigilància (guardacostes i socorrista).
c) establir mesures proteccionistes del territori marítim deianenc, a més de limitar el número de velers i iots que hi poden fondejar.
d) campanya de conscienciació, així com posada de petits panells informatius (integrats en el paisatge) amb telèfons on els banyistes puguin denunciar actituts incíviques i antiecològiques.
e) organitzar, com ja ha proposat l'Associació de Veïns de Deià (ASVED), jornades populars de neteja de Sa Cala.


Òbviament estarem encantats d'estudiar les propostes que les altres institucions i partits vulguin aportar, però el que no tolerarem serà la inactivitat i el passotisme, que pareix haver-se apoderat sobretot de les les nostres Cases de la Vila.