dissabte, 6 de novembre del 2010

Apesteguia Ripoll, Ripoll Apesteguia




Apesteguia Ripoll o Ripoll Apesteguia? La segona possibilitat m'és tan estranya que em costa de creure que estigui formada pels meus llinatges; qüestió de costum, sense cap mena de dubte. Perquè vaig ser Apesteguia Ripoll per tradició, de la mateixa manera que hagués pogut ser a l'inrevés si aquesta fos una societat matriarcal; o tant l'una com l'altra si la nostra fos una cultura igualitària.

Precisament ahir vèiem al diari que que s'està tramitant un Projecte de Llei del Registre Civil que va en aquest sentit i que podria suprimir la prevalència del llinatge patern; aquesta proposta ha provocat, com vos podeu imaginar, controvèrsia entre els sectors més progressistes i els més reaccionaris: els un diuen que suposa una passa més per a equiparar els drets d'homes i dones, mentre que els altres consideren que és una pardalada, que no existia cap tipus de demanda social com per a canviar una tradició i que el govern només vol crear cortines de fum per a distreure el personal davant la crisi.

Evidentment estic entre els que aplaudeixen aquesta mesura, com qualsevol altra passa que ajudi a canviar una societat multisecularment masclista i patriarcal cap a una nou món més igualitari. I no puc entendre què té a veure això amb la crisi... no seran els reaccionaris els que l'empren per a no parlar d'allò que no els interessa? Vull imaginar que els nostres legisladors poden canviar un article de la Llei de Registre Civil i encara tenir temps i cap per a pensar en altres assumptes... i si n'hi ha que no poden fer això, que es replantegin el seu lloc de feina.

Reflexió final sabatina: Servidor, enlloc de LEAR, seria LERA; entre el rei Lear i na Lera Auerbach, qui triaríeu?