dimecres, 3 de novembre del 2010

EL PREU DE SER DEIANENC/A

"A Deià tothom té doblers", "Deià és un poble de rics"... són tòpics que tots els deianencs hem hagut de sofrir. Costa fer veure que la majoria dels que hi vivim som treballadors que cada dia ens hem d'aixecar i anar a fer feina.

El problema és quan el govern municipal de PP+UM afavoreix que a Deià només hi pugui viure gent rica: de mitjana, cada deianenc/a paga a l'Ajuntament 1.755€ anuals; escarrufa pensar que una família de 4 persones han de posar 7.020€. Si miram pobles demogràfica i orogràficament semblant a nosaltres, ens trobam que a Fornalutx cada persona en paga 566, a Banyalbufar 584, a Estellencs 544 i a Mancor 502. Trobau que tenim tres vegades millors serveis que a tots aquests pobles?

També podem mirar els pobles veïnats: ser solleric val 1.077€, una mica més que valldemossí (997€) o i bastant més que bunyolí (566€); però podem sondejar municipis de tots els tamanys i de totes les comarques de l'illa: a Palma paguen 684€ anuals, a Escorca 834, a Alcúdia 1.138, a Artà 1.058, a Esporles 504 i a Santanyí 1.074. Amb els nostres 1.755€ anuals quasi doblam al nostre "competidor" més proper...

I ni tan sols és un assumpte de dretes o esquerres: a Petra, amb govern del PSM, paguen 299€ anuals; a Puigpunyent, amb batlle del PSOE, paguen 612€; però és que a Binissalem, amb el PP al govern, en paguen 594! De fet, abans que en Jaume accedís a la batlia, els deianencs pagàvem 800€ anuals de mitjana; així, del 2003 al 2009 aquesta quantitat es va més que doblar!!!! (i, tenguent en compte que encara no teníem l'escoleta, no sabem on anava aquest increment...).

No serem nosaltres qui atacarem els impostos de forma barroera, com sol fer el PP; Agrupació DEIA defensam que els ciutadans han de contribuir segons les seves possibilitats per a mantenir uns serveis públics de qualitat i afavorir la redistribució de la riquesa. Però la contribució ha de ser raonable i s'ha de veure reflexada en els serveis rebuts! I quan anam a aquests pobles que paguen fins a tres vegades menys que nosaltres, podeu creure que quasi sempre tenim enveja de veure quantes coses es fan des dels Ajuntaments.

Confirmam que el batle i el govern del PP (ara amb UM) són uns nefastos gestors públics. Ja ho havíem vist moltes vegades, quan repassàvem el que es gasten en restaurants i mòbils; o el deute municipal, que no ha aturat de crèixer durant el mandat d'en Jaume. Trista herència deixen als deianencs...