dijous, 20 de gener del 2011

Una victòria de l'urbanisme transparent


Ahir em varen publicar un article d'opinió a la Veu de Mallorca sobre l'eliminació de les ARTs:

Aquesta setmana hem pogut celebrar l'eliminació de les ARTs, emblema de la política urbanística d'UM al Consell de Mallorca la passada legislatura. Les ARTs (Àrees de Reconversió Territorial, tot i que bé podrien ser les sigles d'Ara Robarem Tothora) eren un instrument inclòs en el Pla Territorial de Mallorca que permetia passar edificis d'una zona a una altra, amb la particularitat de que pel camí els metres quadrats es multiplicaven. La zona receptora era triada arbitràriament, en una mena de loteria urbanística. I vet aquí el creixement urbanístic; i vet aquí el negoci.

El pare de la criatura fou Bartomeu Vicens, llavors conseller de Territori del Consell, actualment a la presó per corrupció; Maria Antònia Munar presidí el ple en què s'aprovà amb els vots de PP i UM. Amb tan noble genealogia, la sospita hi va caure tot d'una a sobre.

El PSM hi votàrem en contra i el 2007 vàrem condicionar l'entrada del Bloc al govern insular a què s’eliminassin les ARTs del PTM. Això va provocar tensions amb UM, lligada als interessos de sempre, fins al punt que els regionalistes varen abandonar el govern; el PSOE hi va córrer darrere i a la Fira de la Llampuga els va prometre mantenir les ARTs si tornaven i els asseguraven un final de legislatura tranquil. En un dels moments de major dignitat política del Bloc, ens vàrem negar a acceptar el Pacte de la Llampuga. Vàrem posar peu fiter, i ara en celebram els resultats.

El PP i el PSOE se'ns sumen per a eliminar una mesura que només propiciava major consum del territori i possibilitat de corrupció. Benvinguts siguin. UM segueix defensant les ARTs. Hi ha coses que no canvien, encara que es canviï un logotip. Demà tocarà lluitar de nou; avui, però, brindem per les 650 Ha de nou creixement que mai es desenvoluparan i que se sumen a les 16.000 Ha que el PSM ha protegit des del Govern i el Consell.