dijous, 1 de maig del 2008

PP/corrupció (II): Després del Pacte de Progrés


Per al PP el 1999 fou un any funest: una conspiració judeomassònica que abarcava des de hippies comunistes (ensima que les decamos estar en el Parlament!) fins a antics socis defenestrats els va treure de totes les institucions supramunicipals de les Illes Balears, i d'ajuntaments no n'hi quedaven molts. Varen construir barricades al voltant de Cort (Ajuntament de Palma), que havien salvat justet justet, i a esperar quatre anys! A més, amb n'Estaràs de diputada al Congrés i en Matas ideant transvassaments pel Ministeri de Medi Ambient (deixar que en Matas se'n cuidàs d'aquesta àrea fou una mostra del sentit de l'humor de n'Aznar...) tenien els capitosts lluny de les mans dels jutges.




El 2003 bufaren novament aires conservadors pel Consolat de Mar, i després d'un pacte amb UM varen repartir-se les institucions d'aquestes illes, manco el Consell de Menorca que resisteix ara i sempre l'invasor popular.

Però els del PP havien après bé la lliçó: el poder no dura eternament, ni tan sols a Balears. Conscients que a la terra d'en Maura potser ens havíem encarinyat amb el turnisme, no varen dubtar a fer presidenta ad mulierem a aquella a qui havien fet fora de la conselleria de cultura temps enrera. Pelillos a la mar i a governar, què són dos dies!




Els escàndols d'aquests quatre anys (2003-2007) deixen a s'alçada des betun els dels anteriors 20 anys. Ja no interessen el tràfic de vots, el soborn per beneficiar el partit o l'espionatge del rival; el PP, en plena voràgine hedonista, es lliura als plaers d'una vida privada costejada per un públic que sap que li pot retirar el suport en qualsevol moment. Carpe diem cridaven, i els sentien des de Moscou!

2004: Cas Rasputín

Na Rosa Estaràs, a instàncies del Conseller de Turisme (en Joan Flaquer) presenta al Parlament les despeses oficials d'un viatge promocional a Moscou en el que hi havia la crème de la crème de la Conselleria a més del propi president Matas. Entre aquestes despeses hi havia set entrades al local de teatre eròtic moscovita Rasputín.

Resultat: dimiteix el director gerent de l'Institut Balear de Promoció del Turisme (IBATUR). El Tribunal Superior de les Illes Balears obrí diligències a instàncies del Lobby de Dones de Mallorca.

2006: Cas Andratx

Per un cas de corrupció urbanística, prevaricació i blanqueig de doblers són empresonats el batlle popular d'Andratx, Eugenio Hidalgo, el zelador municipal, Jaume Gibert, i el director general d'Ordenació del Territori del Govern Balear, Jaume Massot. En Jaume Matas i en José María Rodríguez (secretari general del PP) es reuniren amb n'Hidalgo uns dies abans de la intervenció; aquell mateix dia, ben de matí, en Rodríguez va telefonar a n'Hidalgo per, segons ell, informar-lo de l'hora i assegurar-se que era al seu lloc de feina (!).




Temps després fou imputat el president del Consell Consultiu de les Illes Balears, Miquel Coll Carreras, per pressumpte tràfic d'influències.

Resultat: dimissions a tutti pleni. El cas segueix obert.

2008: Cas Rodrigo de Santos

El Tinent de Batllessa d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma durant el darrer govern de la popular Catalina Cirer, Rodrigo de Santos, és acusat d'haver gastat 50.804€ amb la targeta de crèdit de l'Ajuntament en sexe i drogues.
En ser acusat, admeté els fets i retornà els doblers. Ha estat expulsat del PP, després de ser uns dels delfins d'en Matas i beneït pel principal diari afí al partit, El Mundo-El Dia, que el solia posar com a model en contra de la corrupció uemita.

Resultat: El cas segueix obert.

2008: Cas Bitel II

Damià Vidal (rellegir Cas Bitel I) i tres persones més són acusats d'haver malversat pressumptament 700.000 euros de fons públics. Les detencions es feren després d'una investigació iniciada per una denúncia de l'actual consell d'administració de Bitel a la fiscalia anticorrupció de les Illes Balears, que acusa Vidal d'ús il·lícit de la targeta de crèdit de l'empresa.

Resultat: El cas segueix obert.

2008: Cas Pla Territorial de Mallorca



L'annus horribilis no s'ha acabat per al partit de na Rosa Estaràs, sola ante el peligro després de la fugida d'en Matas al Nou Món ("Jaume, amb tot lo quie havíem agontat junts, contra viento y marea!"). Fa dies va sortir a la llum un nou cas que afecta al seu partit i al seu llavors company de viatge, UM.
L'abril de 2008, la Fiscalia Anticorrupció de les Illes Balears va interposar una querella criminal per tres presumptes delictes: tràfic d'influències, ús d'informació privilegiada i prevaricació (¡tooooma ya!). El jutge Miquel Florit va acceptar la querella i va decidir començar amb la ronda de compareixences.
Se sospita que alguns polítics mallorquins podrien haver utilitzat la informació de la qual disposaven abans que s'aprovàs el Pla Territorial de Mallorca per oferir bons negocis a un grup de privilegiats empresaris de la construcció, entre els quals es trobarien: Mateu Sastre, del grup Ibercon; Vicenç Grande, del grup Drac i president del RCD Mallorca; i Fausto Ferrero, del Grup Fer.
Els polítics pressumptament implicats en aquest cas són Bartomeu Vicens (UM), en aquells moments conseller de Territori del Consell de Mallorca i Jaume Font (PP, el podeu trobar també en el cas Jaume Font a Sa Pobla), en aquells moments conseller de Medi Ambient del Govern Balear.

Subcàs Son Espases: el PTM hagué de ser modificat per a permetre la construcció del nou hospital de referència de les Illes Balears; el cas segurament és un dels majors processos especulatius i de corrupció política relatats aquí. Per a veure la cronologia dels fets mirau http://www.salvemlareal.org/documents/cronologia.htm.







Crec que per començar ja està bé. Sé que me'n deix molts, i que dels que he posat falten dades, però ni podia ni volia fer un treball de recerca. Però sempre podré dir que sóc més exhaustiu que en José María Rodríguez...

També estaria bé que deixàssiu les vostres impresions... Un agraïment des d'aquí a Sesninesdeconselldecent, i a en Roggero, que també fa acte de presència de tant en tant!

2 comentaris:

nines de consell de cent ha dit...

Ja vaig donar sa meva opinió sobre aquests indesitjables a sa part I: mal les pegui de tot!!!
Meam si d'aquí poc se queden sense ningú per anar a llistes perquè són tots a n'es talego!!!

Anònim ha dit...

Lo més trist de tot ja no és només que mos robin els doblers de tots i que especulin amb ells. Lo pitjor de tot és que quan tots s'hagin fet rics i hagin partit cap a Miami o cap on sigui (sí sí, es talego és un bon lloc)mos deixaran a noltros, sa reserva mallorquina, vivint en un bloc de ciment entre gent de fora on ni podrem xerrar mallorquí, ni podrem anar a cap platja, ni res de res. Domés trobarem forasters, alemanys, hotels, urbanitzacions, centres d'oci (ja tenim es riskal a propet de Son Espases), mansions alemanyes i blocs de pisos units per carreterotes i autopistes. És ben trist!...