dissabte, 23 d’agost del 2008

Per la Mallorca que ens mereixem



El 13 de desembre de 2004 el Consell de Mallorca va aprovar definitivament el Pla Territorial de Mallorca (PTM). Aquesta eina, començada a gestar durant el Pacte de Progrés I, havia d'acabar amb el desgavell urbanístic que patia la nostra illa. Tanmateix, des del 2003 governava a Mallorca el pacte UM-PP, que va refer el projecte inicial a la seva imatge, semblança i interessos particulars.

S'aprovava un PTM criticat pels insaciables constructors i per la totalitat de les entitats ecologistes i partits d'esquerra (una mostra de "l'aurea mediocritas" del projecte, segons la llavors presidenta del Consell i d'UM, la conservadora i omnipotent Maria Antònia Munar). La legislatura del ciment, com pot ser perfectament anomenat el quatrienni 2003-2007 (autopistes a Mallorca i Eivissa, Son Espases, piscina de Pedro J., Òpera, metro, etc.) donava rang de llei a la destrucció. Especialment conflictives foren les Àrees de Reconversió Territorial (ART), que tenen com a finalitat "restituir o millorar el paisatge rural o urbà", però que en definitiva tenen com a finalitat urbanitzar nou sòl (triat amb criteris poc ortodoxos) "canviant-lo" per zones urbanes degradades.

Amb la pèrdua de la majoria absoluta del PP les esperances i les hores de lluita de milers de ciutadans es veien recompensades. No només esperàvem la redacció d'un nou PTM valent i ecologista (aprofitant la crisi constructiva per intentar crear un nou model econòmic no depenent de la construcció) sinó que vèiem com Bartomeu Vicens (exconseller de Territori del Consell per UM i redactor del PTM) i Jaume Font (exconseller de Medi Ambient del Govern Balear pel PP) eren investigats per la fiscalia anticorrupció en l'anomenat "Cas Pla Territorial de Mallorca", per tràfic d'influències i prevadicació (beneficiant, entre altres, a empresaris de l'altura moral d'en Grande).

Tanmateix, també en aquest tema el realisme ofegà l'entusiasme inicial, com en Son Espases: UM, soci indispensable per governar, diu que les ART no es toquen, el PSOE acota el cap, el Bloc s'ho envia, el PP veu que hi ha poders que mai es perden i la modificació del PTM (ara en exposició pública) és considerada pel GOB com un frau, amb l'excepció de la desclassificació d'una urbanització a Es Guix (Lluc).

El GOB demana ara la implicació ciutadana per a recordar als governants les seves reivindicacions de la passada legislatura, la necessitat d'un canvi de model econòmic i la pudor corrupta que envolta tot el Pla Territorial. No a un altre Son Espases!

Clicau aquí.