diumenge, 6 de febrer del 2011

Volem veure Esport3!


Dissabte passat es va estrenar oficialment Esport3, el nou canal de Televisió de Catalunya que pretén aglutinar i incrementar la programació esportiva de la Corporació.

Aquesta notícia, que hauria de ser positiva en tant que augmenta l'oferta televisiva en la nostra llengua, resulta lesiva als ciutadans de les Illes Balears que, des dels anys 80, hem mirat els programes i les transmissions esportives de TV3, perquè Esport3 no es podrà sintonitzar des de cap lloc de l'arxipèlag. Un altre greuge contra aquells que creim que l'oferta televisiva en llengua catalana s'hauria de poder sintonitzar des de qualsevol indret del domini lingüístic (altrament dit país).

Fa temps els JEN-PSM vàrem organitzar una taula rodona amb el títol "Què passa amb TV3?"; especialment interessant és la intervenció que hi va fer en Maties Salom, llavors director adjunt d'IB3:



El juliol de 2009 ell ens aconsellava reclamar televisions temàtiques, i que aquestes comprassin els drets a les Illes Balears. Per què Esport3 no neix d'una col·laboració d'IB3 i TV3 (RTVV ho deix per més endavant, vist el panorama...)? Per què les corporacions de ràdio i televisió autonòmiques no s'ajunten per fer un panorama de temàtiques en català ben complet? Idò perquè no deu interessar, ni a IB3 ni a qui des del Principat s'ompl la boca amb els "Països Catalans".

El PSM ha anunciat que pressionarà per a què Esport3 es rebi a les Balears; però a més d'afegir-nos a aquesta reivindicació (si teniu twitter, podeu signar clicant aquí), hem d'aconseguir canviar la tendència fragmentadora de l'espai audiovisual en la nostra llengua, perquè si només protestam, si ens instal·lam en posicions permanentment defensives, ens cremarem, com diu en Maties. Canviar-ho és qüetió de voluntat política i de pressió ciutadana. O viceversa. Com tot.

Vos deix amb la intervenció d'en Damià Perelló a la mateixa taula rodona: